top of page

Projectes de disseny

Aquí penjaré les lámines i treballs que farem a disseny. Assignatura nova de segon de batxillerat.
Anàlisi del parc de la Pau
En aquesta activitat se'ns proposava analitzar un espai públic des d'un punt de vista de dissenyador d'espais. Per a facilitar la feina, tothom havia d'analitzar el mateix espai: el parc de la Pau de Salou.
Durant 5 hores repartides en diverses setmanes, vam anar al parc, a on vam dibuixar, fer fotografies i prendre apunts del parc i tots els elements que el formen: els bancs, les llums, el parc infantil, etc.
Un cop recollida tota la informació i apunts del parc, s'havia de redactar un dossier amb text i imatges descrivint i plasmant tota la informació recollida de manera ordenada, clara i analítica.
Per a fer aquest dossier he utilitzat làmines dinA4, aquarel·les, retoladors, llapis, i bolígraf negre.
Personalment, crec que el resultat està bastant net i compleix el que es demanava i la nota que tinc d'aquest treball ha resultat molt satisfactòria perquè m'ha costat molta feina fer aquest dossier.
Disseny d'una barana per a un mirador
 
En aquest exercici se'ns proposava dissenyar una barana per a un mirador de muntanya de 8m x 8m, ja que quedava molt exposat i resultava perillós pels usuaris, sobretot amb nens. Havíem de fer un tros de barana en forma de "L", ja que només calia barana per a una part del mirador, tal com es pot veure a la imatge.
 
En la meva proposta, plantejo una barana cilíndrica de ferro que resulta còmoda al tacte i que concorda estèticament amb el mirador.
 
Aquesta làmina està feta en una làmina dinA3 amb bolígraf negre i llapis aquarel·lables.
Maqueta d'un estant per a una ONG
 
En aquest exercici havíem de dissenyar i crear una maqueta que servis com a referència per a muntar un estant d'una ONG en una convenció. Amb unes mides establertes i uns materials ja recomanats per la professora, era bastant més un treball manual que no pas una làmina. Fer aquesta maqueta ens serviria com a referent per si en algun moment de la nostra carrera n'hàgim de fer alguna, sapiguem més o menys com s'ha de fer, muntar, plasmar en plànols, mantenir una proporció entre els diversos elements de la maqueta, etc.
 
En el meu cas, feia un estant per l'ONG Igualdad Animal, que lluita pels drets animals i en contra de l'especisme i promociona el veganisme. En la paret del fons de la maqueta, una imatge d'una manifestació d'aquesta ONG. Al costat dret, una televisió feta amb plàstic transparent. També hi ha el taulell per a captar afiliats i una petita taula per a deixar els papers d'informació.
 
Estic bastant content amb el resultat final de la maqueta, tot i que és bastant millorable pel que fa a la polidesa i la netedat d'algunes parts.
Disseny d'una oficina
 
En aquest exercici se'ns va proposar dissenyar l'interior d'una petita oficina per a una empresa de postals. Aquesta oficina havia de tenir un despatx per a la directora on pogués tenir reunions privades, una petita recepció per al secretari a on puguis atendre a les visites, i dues sales per al dissenyador i la il·lustradora que normalment treballen junts i per tant les sales havien d'estar mínimament unides. També, com a afegiment per part de la professora, havíem de posar un lavabo petit per a l'oficina.

En la meva proposta, d'esquerra a dreta, trobem una sala de planta rectangular on treballen tant el dissenyador com la il·lustradora. Tenen llum natural en les seves respectives taules per a dibuixar i a més una unió de les taules sense cap envà pel mig perquè puguin treballar junts i passar-se papers fàcilment. Al costat d'aquesta sala, trobem el lavabo comú de l'oficina que tot i que és petit, n'hi ha de sobres per a una oficina de 4 persones (més visites i/o clients. A la dreta, al costat del lavabo, hi ha la sala de la directora, on pot atendre visites i clients en la intimitat i de manera còmoda. Ja per finalitzar, a la porta d'entrada trobem, just davant, trobem la taula del secretari en la que rep als clients i a l'esquerra de la porta un sofà on els clients i visites poden esperar.

Aquest exercici és només un plànol a escala de l'oficina, sense cap tipus de perspectiva. Està fet amb llapis, retolador negre i les corresponents eines de mesura en una làmina dinA3.
Disseny d'un habitatge
 
 
 
 
 
 
La proposta d'aquest exercici era dibuixar el plànol de l'interior d'una casa per a una parella amb una filla. Aquesta casa només conta des de un principi amb les parets exteriors i les obertures de les finestres i per tant havia de situar jo tots els envans, mobles i finestres.
 
Al tractar-se d'una parella amb una filla, la casa ha de tenir com a mínim una cuina, un menjador, un bany complet amb lavabo i dutxa, una habitació de matrimoni i una habitació individual per a la filla.

El dibuix està fet amb retolador negre i llapis de color damunt d'un suport de làmina mida dinA3.
Disseny d'interiors amb perspectiva cònica
 
La proposta d'aquest exercici era dibuixar interiors de cases o edificis amb perspectiva cònica d'un punt de fuga (primera imatge) i dos punts de fuga (segona imatge). La finalitat d'aquesta activitat era principalment la de resoldre dubtes pel que fa la perspectiva cònica aplicada directament al disseny d'interiors i preparar-nos per a futures activitats que puguin necessitar una perspectiva cònica interior per a descriure l'espai.

L'ús de la perspectiva cònica en aquest trimestre és comú tant per l'assignatura de Disseny com per l'assignatura de Dibuix Artístic i per tant, saber dominar aquesta perspectiva és fonamental per a poder superar aquest trimestre en les dues assignatures.

La primera imatge té una obertura a la paret que comunica amb el jardí i mostra en la distancia l'altra part de la casa, la piscina, uns arbres, etc. Com més o menys ja dominava la perspectiva cònica des de l'any passat, vaig intentar fer certs elements en la imatge que em fessin sortir de la zona de confort i m'ajudessin a resoldre dubtes ja una mica més complexos.

Els dos dibuixos estan fets amb retolador negre i llapis de colors aquarel·lables damunt d'un suport de làmina mida dinA3.
Disseny del cartell per a l'espectacle de l'institut
 
Com a activitat extra i recuperant el disseny gràfic i específicament el cartellisme del primer trimestre, ens van demanar que dissenyéssim els cartells per a l'espectacle musical d'aquest any. L'espectacle és una obra musical anomenada Desemmarcats que és bassa en quadres de la història de l'art per fer diferents representacions tant musicals com teatrals.
 
En la meva proposta vaig utilitzar un dels fons recomanats per la professora de l'artista Zao Wou Ki amb imatges emmarcades de quadres d'història de l'art substituint les cares dels personatges amb emoticones per donar-li un estil modern i estrany. La composició és caòtica i les tipografies són diferents en quasi cada lletra i les lletres art de desemmARcaTs són majúscules per a ressaltar la paraula art.
Aquest cartell està fet completament per ordinador amb programes de processament digital d'imatges.
Vestits a l'estil de Issey Miyake
 
En els últims apartats del segon trimestre hem estat treballant el disseny tèxtil i la moda, i junt amb el rapport, aquesta és l'activitat proposada. En aquesta activitat havíem de dissenyar 3 vestits a l'estil d'Issey Miyake, un dissenyador de moda japonès que crea roba completament formalista i extravagant amb formes quasi impossibles com aquestes:
 
Per a fer aquesta lámina he utilitzat una lámina dinA3, bolígrafs i llapis aquarel·lables.
 
Rapport tèxtil per a fer un estampat infantil
 
En aquest exercici, se'ns proposava fer un estampat tèxtil infantil mitjançant rapport. Amb la tècnica del rapport s'aconsegueixen estampats que es poden repetir infinitament i encaixen perfectament.

En el primer rectangle hi ha la idea original dibuixada, en la segona el rapport, i en el tercer la versió final ja pintada (he comès un error i la nau espacial hauria d'haver quedat com en la segona imatge).

Aquesta làmina està feta amb bolígraf i llapis aquarel·lables sobre una làmina dinA3. També he utilitzat tisores, pegament de barra, un regle i la fotocopiadora per a fer els rectangles, enganxar-los, etc.
Disseny d'un petjapapers
 
En aquesta activitat, la proposta era dissenyar un petjapapers amb tota llibertat de materials, forma, mida, etc. El meu disseny consistia en una caixeta de fusta amb una bola de ferro a l'interior que feia de pes per a trepitjar els papers. Al aixecar el petjapapers amb la mà, la bola cauria cap a baix i al posar-lo, la bola quedaria completament a l'interior.

Aquesta làmina la vaig encarar malament perquè vaig complicar-me amb el disseny i no vaig ni tenir temps ni suficient nivell de dibuix i descripció geomètrica per a resoldre la làmina. Havent après d'aquesta experiència, intento buscar idees més senzilles per les làmines posteriors.

Per a fer la làmina he utilitzat llapis, regle, llapis aquarel·lables i bolígraf negre sobre una làmina dinA3.
Packaging: capsetes de paper

Per a introduir el tema del packaging i la tridimensió, la professora ens vam portar diversos packagings desmuntats de diversos productes perquè nosaltres els copiéssim i muntéssim per a familiaritzar-nos amb els tancaments, les plantes i la construcció d'aquestes caixes majoritàriament de cartó. Gràcies a aquesta activitat a simple vista bastant fàcil i simple, estàvem bastant més preparats per a enfrontar-nos amb la tercera dimensió que tocava treballar al segon trimestre, Ja que coneixíem molts més tipus tant de tancaments, com de plecs o tipus de construccions. Les dues capsetes están fetes amb cartolina blanca retallada i plegada sense utilitzar cap tipus de pegament.
 
Ulleres per a promoció d'un Smart
En aquesta làmina havíem de dissenyar unes ulleres de sol per a promocionar el cotxe Smart JackBlack (aquí a la dreta). En la meva làmina he intentat crear unes ulleres no molt extravagants però amb certs punts que imiten el xassís del cotxe. Aquesta proposta, tot i que la continuo defensant, resulta no ser adequada per la pregunta i m'hauria d'haver arriscat a fer unes ulleres amb una forma no tan típica i habitual.

Aquest exercici està fet amb bolígraf i llapis aquarel·lables en una làmina mida dinA3.
Làmina de un suport per a mòbil
 
En aquesta activitat, se'ns demanava dissenyar un suport per a mòbil de plàstic que es pugues incloure en una revista com a regal i que el mateix comprador de la revista el pugues muntar.

L'avantatge del meu disseny és que ocupa exactament una pàgina de la revista (que en ser el suport és de plàstic) i que no necessita cap tipus de tall; mitjançant plecs es forma l'estructura completa amb el respatller per al mòbil, la part de sota que permet que el mòbil no caigui i els diversos plecs i mecanismes de la part interior que permeten que tot es mantingui al seu lloc.

Aquesta era una activitat diferent del tipus d'activitats que estàvem acostumats perquè requeria crear i experimentar primer amb un prototip abans de poder representar-ho a la bidimensió. A causa d'això, l'únic prototip que vaig aconseguir que funciones va ser el que es veu en les imatges i està relativament brut i poc depurat (es veuen les vores del plàstic d'haver-lo arrancat d'una carpeta, per exemple).
Làmina de planta, alçat i perfil d'un perfum
 
Per a aprendre a representar la tridimensió correctament, la professora ens va demanar que portéssim una ampolla de colònia per a dibuixar-la a classe amb planta-alçat-perfil i amb una perspectiva axonomètrica.

Gràcies a aquesta làmina vam aprendre com es dibuixaven aquest tipus de plànols, cosa que ens va preparar per a la resta del trimestre i ens va fer practicar dibuix de volums de vidre.

En un principi vaig tenir molts problemes per a fer la perspectiva axonomètrica però amb el temps i a l'haver recuperat la làmina ja ho he assumit correctament.
 
El dibuix està fet en una làmina DinA3 amb bolígraf negre i llapis aquarel·lables.
Els dies de la república
 
La proposta d'aquesta activitat consistia a dissenyar la portada per a un llibre anomenat Els dies de la República.
 
En l'apartat de disseny editorial, havíem de seguir el mateix codi que seguien les altres portades d'aquesta col·lecció. Aquest codi estava format principalment per una franja a la part superior en la qual apareix una imatge relacionada amb el llibre (quadres o fotografies), una línia que surt de la imatge, el títol del llibre en una lletra de pal sec en color negre, i a sota el nom de l'autor o autora en color (un de la mateixa tonalitat i repetit en la imatge). També calia incloure el logotip de Anaya, l'editorial, i el de Senderos de la Historia, el de la col·lecció.
Personalment estic molt content del resultat d'aquesta làmina, ja que he aconseguit perfectament el que demanava l'exercici i tampoc vaig necessitar molt de temps per a poder acabar-la.
 
Noto que gràcies als consells de la professora i al ritme de treball, vaig millorant en el treball de classe, tant en velocitat com en qualitat.
 
Aquesta làmina està feta amb llapis de fusta aquarel·lables, retolador negre, i ceres (per a la línia de color violeta).
Imatge general de la versió definitava de la lámina.
Cartellisme: Grec 2015
 
En aquesta activitat haviem de dissenyar un cartell per al festival del Grec, en aquest cas, de l'any 2015.
 
Utilitzant com a referent, un faune (el símbol del festival), havíem de dissenyar un cartell per publicitar aquest festival en l'edició d'aquest any.
Seguint els cartells de les edicions anteriors, havíem de fer una imatge d'un faune de manera que resultés poc anecdòtic i figuratiu.
La meva valoració d'aquesta activitat és bastant positiva perquè he aconseguit fer una imatge bastant impactant i interessant però sense fer una imatge molt realista i tècnicament espectacular. L'únic inconvenient que vaig tenir va ser la falta de temps i la mala organització d'aquest. Em va faltar temps per a acabar la imatge com es pot veure a les línies de la part frontal de la cara o les de les banyes. 
Aquesta activitat està feta amb bolígraf negre, retolador i llapis de fusta aquarel·lables.
Pictograma WC

Aquesta és una làmina en la que havíem de dissenyar dos pictogrames per a senyalitzar el lavabo de homes i de dones d'un restaurant de luxe.

 

La part principal d'aquesta activitat era separar el concepte visual de dona amb el d'home. L'home, normalment representat amb formes més rectes i contundents; la dona representada amb formes corbes i suaus.

En el meu cas, he utilitzat triangles per a representar el cos de l'home i la dona. En l'home, la punta del triangle apunta cap abaix per a imitar una esquena ampla més característica dels homes que de les dones. En la dona, la punta del triangle va cap amunt per a imitar la forma d'un vestit. 

 

La idea és simple i fàcil de diferenciar però amb un resultat estètic potser massa bàsic i senzill.

 

Està fet en una làmina DinA3 amb llapis de fusta i bolígraf negre. Quan tingui la imatge disponible l'actualitzaré.

 
 
Disseny d'un monograma HC

Aquesta és una làmina en la que havíem de fer un monograma en blanc i negre amb dues lletres, la H i la C.

El meu disseny tenia com a base la idea d'unes lletres a mig dibuixar que donessin un efecte de creació i idees. Continuant les línies del dibuix de les lletres de pal sec, crea un efecte d'amplitud. La lletra H és de color negre i la C de color blanc. Aquestes es fusionen donant pas a un color gris entre aquestes dues.

Fet en una làmina Din A3 amb llapis i bolígraf negre.
 
 
 
 
Disseny d'una etiqueta
 
En aquesta activitat se'ns proposava crear una etiqueta per a les ampolles d'aigua de promoció de les 24h de Montmeló. Ens proposaven diverses imatges del circuit i de les imatges de promoció d'aquest esdeveniment.
 
En la làmina final, s'havia de dibuixar l'etiqueta acotada, a color i amb tots els elements, i una ampolla amb l'etiqueta ja posada.
 
Aquest dibuix está fet amb portamines, llapis de color i bolígraf en una lámina Din A3.
 
Luca Pacioli
 
En l'activitat de Luca Pacioli, haviem de dibuixar en una lámina Din A3 sis lletres seguint la tipografia Romana antiga de Luca Pacioli.
 
Aquesta lámina s'havia de fer a má alçada i amb bolígraf negre de punta fina.
 
 
bottom of page