top of page

Els meus dibuixos

 

Aquí penjo tots els dibuixos que faig a l'assignatura de dibuix artístic.

Paisatges exterior dibuixats del natural
 
Un cop a la setmana, durant quatre setmanes, sortíem a dibuixar al carrer per a treballar la perspectiva i el paisatge del natural. Treballàvem edificis com l'ajuntament de Salou amb la presència de vegetació per a crear un cert contrast entre formes orgàniques i formes completament geomètriques.

Utilitzant retoladors i bolígrafs amb aigua, dibuixava en aproximadament una hora els escenaris propers a l'institut. Les imatges estan ordenades cronològicament i per tant es pot veure clarament l'evolució tant de l'estil com de la tècnica i la qualitat. Totes aquestes imatges están fetes en fulls de la llibreta d'artista per a major comoditat a l'hora de dibuixar al carrer assegut a terra.
Habitació de postguerra
 
En aquesta activitat se'ns proposava dibuixar una habitació de la postguerra a partir d'una foto. En aquesta foto apareixien certs elements com una butaca, un quadre, una finestra, un radiador, etc. Per a resoldre l'exercici calia incloure tres elements que apareixien en la fotografia i una figura humana com a mínim.

Per a resoldre l'exercici vaig necessitar més temps del que se'm proposava, ja que em vaig complicar amb la graficoplàstica, i per tant, vaig haver d'acabar l'exercici a casa. Aquest és el resultat final, un 50x70 fet amb bolígrafs, retoladors i aigua:
 
Llibreta d'artista de paisatges
 
En aquesta última entrega final de llibreta d'artista, tant del trimestre com del curs, havíem de treballar en una sola entrega el paisatge descriptiu i el paisatge interpretat. Seguint en la meva línia de treball, m'he centrat massa en l'expressió i experimentació amb tècniques i he deixat bastant oblidat l'apartat de la descripció, cosa que m'ha penalitzat en les notes. Tot i així, estic bastant content dels resultats, ja que l'experimentació ha resultat profitosa i he trobat noves tècniques molt efectives per al meu estil: el retolador i aquest barrejat amb aigua.
 
 
Còniques de l'aula de dibuix
 
En aquesta activitat se'ns demanava que dibuixéssim una part de l'aula de dibuix on treballem habitualment amb un i dos punts de fuga, és a dir, una perspectiva cònica central i una perspectiva cònica obliqua. Aquesta activitat era bàsicament per a introduir el contingut del tercer trimestre que era el paisatge (tant a dibuix com a disseny), que té com a base fonamental la perspectiva cònica.
 
Per experimentar una mica vaig agafar un bolígraf de color verd de tinta líquida i un pinzell d'aigua recarregable en lloc del carbonet. Molt content amb els resultats de la nova tècnica i molt més còmode que amb el carbonet. Pel que fa la perspectiva, crec que tinc bastant de domini sobre aquesta i no em causa massa problemes utilitzar-la.
 
Projecte personal de figura humana
 
El següent text està extret directament de la Memoria del Projecte:
 

En aquest projecte plantejat a finals del segon trimestre i principis del tercer teníem com a premissa treballar de manera personal i individual la figura humana amb total llibertat, només amb l'obligació que aparegués la figura humana.

Era el primer projecte que ens plantejaven després del projecte de col·laboració amb el MAMT, que era bastant més limitat i amb condicions molt més estrictes i en un principi resultava difícil d'encaminar i de planejar.

 

Primer, vaig passar per diverses idees basades principalment a retratar el moviment dels músics de diversos estils mitjançant aiguada amb tinta xinesa i aquarel·les. Amb la idea de treballar músics de jazz rodejats del seu ambient característic de clubs foscos, plens, estrets i amb el fum de les cigarretes omplint l'aire. Retratar aquest ambient amb tinta xinesa de color marró i negre, amb les cares inflades dels saxofonistes i trompetistes, de manera quasi caricaturesca era la idea principal, però analitzant profundament el treball amb la professora vam arribar a la conclusió que era un tema tractat mil i un cops i que no aportava res de nou i que no em sortia a compte a causa de la meva falta d'habilitat per a la descripció i la figura humana.

 

Després, amb un canvi espontani i ràpid vaig decidir que el projecte enfocat d'aquesta manera no tenia cap sortida, i vaig encaminar-lo cap a l'expressionisme i d'aquesta manera tornar als dibuixos que feia anteriorment en les meves llibretes d'artista basant-se en figures amb tinta xinesa damunt paper blanc.

 

Ja treballant la idea final, amb referents com Jackson Pollock, Franz Kline, Eric Lacombe i Antonio Saura Atarés, aquestes són les obres resultants d'un procés principalment basat en la abstracció, el gest al dibuixar, i l'experimentació.

 

Tots els 6 dibuixos están situats per ordre cronológic i están fets sobre cartó amb pintura acrílica negra i aigua, principalment, pero en alguns trobem diveros elements o tècniques utilitzades com les textures, o reserves fetes amb cinta aillant.

 

 

Llibreta d'artista
Primera entrega de dibuixos de la llibreta d'artista del segon/tercer trimestre. En aquesta entrega de la llibreta d'artista vam treballar la figura humana interpretada, ja que ja hem treballat la anatomia de manera descriptiva i a més tocava enllaçar-la amb el projecte de figura humana el qual era completament personal i en el meu cas quasi abstracte. 
 
Figura humana en moviment
 
Amb 2 sessions de model més, vam deixar de banda les postures de 45 minuts i vam començar a treballar la figura humana en moviment. Amb postures de des de 20 minuts fins a 1 minut, vam anar treballant amb tinta xinesa postures ràpides, expressives, forçades i espontànies que servirien com a pont entre la representació anatòmica i descriptiva de la figura humana i la representació expressiva.

Vam utilitzar papers tallats per nosaltres mateixos de manera ràpida i sense anar amb molt de compte, per tant, com ja es pot veure a les imatges hi ha papers de tots mides i formes. Teníem l'opció d'escollir el paper que s'adeqües més al nostre estil o a la postura que toques en aquell moment.

Personalment, va ser l'activitat de figura humana que més em va agrada i interessar, tant per la tècnica com per què treballàvem amb model. Fins i tot vaig acabar utilitzant els dits en lloc de pinzells, això ho diu tot.

A l'esquerra, una part dels meus dibuixos de moviment fets amb model per a seleccionar els que entregaria. La resta va quedar descartada, així que en total vaig fer més o menys un 50-60 dibuixos, en 2 sessions de 2 hores.

 

A sota, els 4 dibuixos seleccionats per a entregar a la professora i que aquests fossin avaluats.

Projecte conjunt amb el Museu d'Art Modern de Tarragona

El projecte conjunt amb el Museu d'Art Modern de Tarragona, abreviat MAMT, consistia a fer una obra a partir d'un conjunt d'imatges fetes per Julio Antonio, un artista principalment escultor però que també dominava perfectament el dibuix figuratiu de figura humana.

Mitjançant papers especials i un líquid corrosiu anomenat xilè vam traspassar els dibuixos als papers on intervindríem nosaltres. A partir d'una imatge d'anatomia humana en una mida petita en relació amb el format havíem de fer una obra més similar a l'abstracció, al surrealisme i al simbolisme.

Aquestes converses amb Julio Antonio van tenir el seu punt àlgid, més íntim i final durant la visita al museu per a conèixer la seva vida, obra i llegat. Sabent ja més d'aquest gran escultor bohemi, vam poder acabar la nostra intervenció mentre reflexionàvem per a escriure aquestes conclusions.

La meva obra és una representació basada en la superposició i amb una mica d'aparició del "Horror Vacui" en certes zones que contrasten amb el blanc pur del fons. Una superposició de diversos colors, taques, aiguades, tons, etc.

Aquesta imatge clarament representa amb molta força una figura humana, dibuixada pel gran Julio Antonio, amb la meva intervenció, que provoca una gran potència visual que apareix des de la figura humana i s'expandeix per tot el suport. Amb multiplicitat de significats i reflexions darrere l'obra, m'agradaria remarcar que amb una sola frase es pot obrir una gran quantitat de portes a moltes idees.: Tot el que apareix en la imatge surt de l'home, del seu cap i de la seva existència.

Fotos fetes al MAMT just després d'acabar aquesta obra després d'haver visitat l'exposició de l'escultor Julio Antonio.

Postures de figura humana de model

Seguint amb la figura humana d'aquest trimestre, arriba l'hora de dibuixar al natural nus mitjançant un model masculí i un altre de femení que van venir a treballar amb nosaltres. També amb postures de 45 minuts, com amb la imatge projectada, i amb un suport també igual que la imatge projectada de 50x70cm utilitzant carbonet, vam arribar a fer 4 dibuixos: 2 del model masculí i 2 de la model femenina.

Fer aquests dibuixos era molt més satisfactori que copiar la imatge projectada: tant per l'ambient que es respirava a classe com per què l'anatomia es veia més clara i real que mitjançant imatges. 
 
 

La primera imatge és del model masculí que va venir a la segona sessió, i la segona imatge de la model femenina que va venir la primera sessió i que és el dibuix que personalment m'agrada més el resultat.

Postures de figura humana de imatge projectada
 
En aquest segon trimestre de dibuix artístic estem treballant la figura humana, i en la primera meitat d'aquest, l'anatomia humana i la descripció. Una de les activitats proposades per a treballar a classe era dibuixar amb carbonet en un paper de 50x70cm figura humana projectada a la pantalla de classe. Mitjançant fotografies de nus especials per a això, durant 45 minuts havíem de copiar la imatge centrant-nos i estudiant principalment la postura i el gest i l'anatomia i la proporció.
A més de ser els primers dibuixos i de la meva clara mancança en el dibuix descriptiu i especialment en la figura humana, la fredor d'haver de copiar una imatge projectada en comparació amb els dibuixos amb model és tan gran que em resulta difícil dibuixar postures bastant més senzilles en comparació amb el treball amb model.
Primera entrega de dibuixos de la llibreta d'artista del segon trimestre. En aquest trimestre treballem anatomia humana i hem utilitzat la llibreta d'artista per a fer els primers estudis. En aquesta primera entrega hem treballat principalment el tors i la unió d'aquest amb els braços, la pelvis, les cames i el coll. 
 
Llibreta d'artista
 
Activitats de síntesi
 
Dos dibuixos per a preparar el primer examen trimestral. L'activitat pràctica d'aquest examen no inclourá figura humana, i per tant, la professora ens presenta exercicis en els que em de barrejar interpretació i dibuix realista per a crear una composició original que inclogui els elements que proposa la activitat.
 
Els dos dibuixos están fets en un suport de 50x70 amb carbonet.
Dibuix científic
 
Activitat de dibuix cinetífic en la que havíem de dibuixar una planta amb la màxima precisió i descripció possible.
 
Al ser probablement el major grau de descripció que hem fet en un exercici, he hagut d'esforçar-me per a no quedar-me molt enderrerit en comparació amb la resta de companys.
 
He aconseguit aprovar la làmina però és noten clarament les mancançes tècniques en el dibuix: ombres mal fetes, traç molt geométric, etc.
 
A sota d'aquesta imatge he penjat un conjunt d'imatges de la planta que estavem dibuixant a classe, la Viola X Wittrockiana.
 
Dibuixos de la llibreta d'artista d'aquests primers mesos de classe. Els volums de l'escala i la fruita, són exercicis ja fets a classe. Els he repetit en menor format i amb un temps molt limitat per a poder enmendarme per els dibuixos fets a classe i per agafar agilitat.
 
Llibreta d'artista
 
Dibuixo fets a la llibreta d'artista durant l'estiu del 2014 - 2015. La majoria de dibuixos están fets amb tinta xinesa i aigua.
 
Bodegó de fruites
 
Segon dibuix del trimestre de dibuix descriptiu fet en una lámina Din A3 amb llapis i llapis de color aquarel·lables.
 
Dibuix per a treballar el color, en aquest cas amb llapis aquarel·lables, les ombresi algunes figures orgániques.
 
Continuant en la meva línia, el dibuix descriptiu em continua complicant la vida. Es pot veure clarament que está per acabar i que la hauré de repetir per al final del trimestre.
 
Volums en una escala
 
Aquest exercici consistia a dibuixar 4 volums (un cilindre, una esfera, un cub i un con) en una escala. Fet en una hora i mitja amb esbossos inclosos, utilitzant carbonet en un 50x70.
 
Sent el primer trimestre, estem començant el curs amb dibuix descriptiu amb molt poca interpretació.
 
El dibuix descriptiu és el meu punt més feble i com es pot veure clarament en la fotografia, és molt millorable i espero progressar durant el curs. 
 
bottom of page